De historie

De historie van ‘Kemphanen’ Eindhoven

Om een goed beeld te kunnen krijgen van 40 jaar Kemphanen geschiedenis ben ik in eerste instantie het internet gaan afstruinen om meer informatie in te winnen, tot mijn grote verbazing is er van de beginperiode niets of nauwelijks iets te vinden.

Gelukkig dat ik na een paar e-mails te hebben verstuurd en mensen van de Kemphanen te hebben gesproken, geattendeerd werd door Alwin van Doremalen op  een uniek boekwerkje  ‘1970-1980, uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van ijshockeyvereniging ‘Kemphanen’ Eindhoven   (28 april 1980) dat hij nog in zijn bezit had. 32 pagina’s stencilwerk met uniek ,ouderwets op de typemachine getikt, materiaal  vol met  bijzondere details en oude foto’s.

1970 – 1980: Hoe het ooit begon…

In 1969 werd al provisorisch getraind op de reeds bestaande 400 meter buitenbaan. Omdat de ijshal in 1970 zou worden afgebouwd en  geopend, werd op 28 april 1970 de IJshockeyvereniging ‘Kemphanen’ notarieel opgericht. De Eindhovense ijshockeyclub telt op dat moment circa 50 enthousiaste leden.

De eerste trainer was de Tsjech Pleticha (tevens de bondscoach van de NIJB) die later dat jaar wordt op gevolgd door de eerste coach Bob Jastremsky, Canadees en speler van Den Bosch.  16 september 1970 wordt de ijshal geopend en op 14 november 1970 officieus in gebruik genomen met de wedstrijd Kemphanen 1  – Amstel Tijgers  1. Er waren 2500 toeschouwers toen de heer Dick Otten (voorzitter) de puck inwierp tussen de lange baan schaatstoppers van weleer Kees Verkerk (wereldkampioen) en Jan Bols. Kemphanen won deze wedstrijd met 5 – 4.

Het eerste jaar speelt Kemphanen 1 in de Coupe National en de 3e divisie van de NIJB afdeling Zuid met het volgende team: goalies… Toon Hopmans , Frank vd Mast en Alex vd Burg.  forwards en defences… Hans v Pool, Jan v Gompel, Ad v Oosterhout, Nico Toemen, Bert Reuser (A), Mike Shaheen (Canada), Theo Habraken, Fred Kevenaar,  Nout v Berkel, David Schillemans (C), Bobby Burês (Tjecho-Slowaak), Theo Douwes, Ad v Buren en Gerry Ilbrink. In het eerste jaar eindigt dit team als tweede achter kampioen GIJS uit Groningen en promoveerde daardoor naar de 2e divisie. In de competitie voor de Coupe National was Kemphanen laatste met slechts 2 punten uit 10 wedstrijden. Theo Habraken, die nog nooit eerder ijshockey had gespeeld (hij was voordien rolhockeyer)  werd topscoorder in de 3e divisie én tevens de eerste ‘Kemphaan van het Jaar’.

In de daarop volgende jaren blijft Kemphanen spelen in de   2e en 3e divisie, hoewel het  1e team kampioen was geworden in de 2e divisie in 1974/75 bleef ze daarin omdat de 1e divisie, volgens het bestuur, te hoog gegrepen was. In 1975/76 wordt er voor het eerst een betaalde Canadese speler aangetrokken: Joe Hameline, die vaak 80% van de tijd op het ijs stond. In dit seizoen wordt Kemphanen wederom eerste in de 2e divisie en wint in de play off’s twee maal van Trianthia uit Assen. In de promotie/degradatie wedstrijden tegen Nijmegen en Heerenveen haalt Kemphanen 2 punten uit vier wedstrijden.

Het 1e team speelt in seizoen 1977/78 naast de 2e divisie ook in de Coupe der Lage Landen, een competitie met 12 deelnemers waaronder vier Belgische teams. In deze competitie eindigt Kemphanen op een zesde plaats met 17 punten uit 22 wedstrijden.

1978, het ‘rampjaar’ voor de Kemphanen

Vlak voor het begin van het seizoen werd in de nacht van 1 op 2 september 1978 door vandalen brand gesticht in de ijshal. Door de houten constructie brand het gebouw tot de grond toe af. Hiermee begon het rampjaar voor Kemphanen en alle andere gebruikers van de ijshal.

De teams wijken uit naar andere ijshockeybanen in ondermeer Roosendaal, Grefrath (D), Dordrecht, en Den Bosch om te trainen. Er was ondanks het vele reizen, Kemphanen spelen dat jaar alle competitiewedstrijden twee keer uit, weinig leegloop onder de jeugd. Het erg jonge 1e team wordt dit jaar 2e in de NIJB A-Junioren divisie.

In 1979 werd er, na veel discussie en een heuse demonstratie op 26 juni 1979 bij het gemeentehuis door onder meer tientallen kemphanen, besloten om voor één seizoen een ijsvloer te leggen buiten op de plaats van de verbrande  ijshal. Thuis trainen en spelen was in ieder geval weer mogelijk en in dit seizoen eindigt Kemphanen 1 zevende in de 2e divisie Zuid. Deze prestatie onder de gegeven omstandigheden was zeker  verdienstelijk te noemen, de spelers  van dit team waren onder andere:  Brad Halvorsen (Canadese speler én trainer), Harm Kreulen (C), Risto Mollen, Marcel v Besouw (nu verantwoordelijk voor de business lounch), Wim ( Willem) de Haan (nu vice-voorzitter) en  Kees Retera (nu de voorzitter).  Onder de bezielende leiding van voorzitter J.A.M. de Haan (…vader van) viert Kemphanen in 1980 zijn 10 jarig bestaan.

De heropening  van de nieuwe herbouwde ijshal , met een budget van fl. 14.500.000 (ruim 6,5 miljoen euro, in de tijd dat een gulden nog veel geld waard was), zal uiteindelijk nog tot 1982 op zich laten wachten.

AddThis Social Bookmark Button
 

Disclaimer

Internet

Gepubliceerde informatie op internet (www.kemphanenfan.nl) is uitsluitend bedoeld ter inzage. Er berust copyright van Kemphanenfan.nl op alle documenten van de vernoemde webpagina's.

Zonder nadrukkelijke toestemming van Kemphanenfan.nl is het doorgeven en gebruiken van deze informatie voor andere dan niet-commerciële doeleinden nadrukkelijk verboden.

Copyright en correspondentieadres

www.kemphanenfan.nl
E-mail: info@kemphanenfan.nl