Het 'nieuwe' Eindhoven Kemphanen

De herstart

Eind 2007 komen voor het eerst enkele oud ijshockeyers van de Kemphanen, de ijsbaan directie en een aantal fanatiekelingen bijeen die besluiten om als Stichting Support IJshockey, het ijshockey in Eindhoven weer naar een hoger niveau te brengen. Dit initiatief kan op grote steun rekenen van zowel de gemeente, het bestuur van de ijsbaan, de Nederlandse IJshockey Bond, de IJ.V. de IJsbrekers en tot slot een grote groep Eindhovenaren, oud Kemphanenspelers en fans die met weemoed terugdenken aan die oude tijden.

In de zomer van 2008 sluit een aantal oud Kemphanen zich aan en wordt de knoop daadwerkelijk doorgehakt, de Stichting Top IJshockey Eindhoven is een feit. Samen met diverse instanties en bedrijven willen zij een klimaat scheppen waarin ijshockey in Eindhoven structureel op een hoog niveau zal worden gespeeld. Het is een grote uitdaging om voldoende financiële middelen te verwerven om een professioneel team te laten debuteren in de hoogste divisie van het Nederlandse ijshockey onder de vertrouwde legendarische naam Eindhoven Kemphanen. Het versneld ontwikkelen, professionaliseren en financieel ondersteunen van de jeugdteams binnen de IJ.V. de IJsbrekers is een tweede doel, zodat deze in een later stadium weer wordt geïntegreerd in de 'Kemphanen-familie'. 

Seizoen 2008-2009

Vanuit diverse landen zijn veelbelovende spelers aangetrokken, aangevuld met regionale talenten, het team is er, de organisatie staat  en in seizoen 2008–2009 wordt begonnen aan de klus. De Eindhoven Kemphanen zijn terug op het hoogste niveau van de Nederlandse ijshockey competitie, waarin 9 teams uitvechten wie zich bekerwinnaar en wie zich kampioen van Nederland mag gaan noemen. Eindhoven slaagt er in het eerste jaar niet in om de play-off's van de beker te bereiken, de beker wordt overigens gewonnen door Nijmegen. HYS Den Haag wordt dit jaar kampioen en Kemphanen wordt in de eerste ronde van de play-off in twee wedstrijden genadeloos uitgeschakeld door Tilburg, zij zijn uiteindelijk de verliezende finalist. Eindhoven wist wel een aantal keren positief te verrassen en geeft zijn jonge Nederlandse spelers de kans ervaring op te doen. 

Seizoen 2009-2010

Seizoen 2009-2010 wordt gestart met hogere verwachtingen, de doelstelling van het team is het behalen van de play-off's van zowel de beker als de competitie. Het bestuur van Kemphanen werkt daarbij met de duidelijke filosofie dat de club een sterke kern van Nederlandse spelers wil, dat de selectie ruim op tijd op orde moet zijn en dat men binnen afzienbare tijd wil meedoen om de ereplaatsen. Met het aantrekken van twee Canadezen werd het team begin juli al gecompleteerd, terwijl met Diederick Hagemeijer, Ivy van den heuvel, Bob Teunissen en Akim Ramoul vier internationals werden vastgelegd.

In het doel is Matt Anthony voor het tweede jaar op rij de nummer één. Defensief leunt Kemphanen sterk op in het buitenland geboren spelers. De Canadezen Rob Dmytruk, Tyler Hilbert en Jeff Winchester brengen wat ervaring mee, Nederlands-Canadees Nick Verbruggen is al jaren een vaste waarde in de eredivisie en Yuri Kuzmenkov brengt de nodige routine in. Kemphanen krijgt met de komst van Bob Teunissen de beschikking over een van de beste Nederlandse aanvallers van dit moment. De forward uit Wijchen won bovendien landstitels met zowel Nijmegen als Tilburg. Waar vorig jaar iedere overwinning was meegenomen, moet met deze selectie meespelen bovenin mogelijk zijn. Kemphanen wordt in ieder geval een ploeg om rekening mee te houden. 

Na het eerste weekend staat Kemphanen verrassend bovenaan in de bekercompetitie. Helaas konden zij deze luxe positie natuurlijk niet vasthouden en tot ieders frustratie in Eindhoven eindigen ze uiteindelijk als 5e en plaatsen zich dus net niet eens voor de play off's van de beker, terwijl dat er tot drie speelronden tot het eind nog wel in had kunnen zitten. In een fantastische finale in ons Eindhoven pakt Geleen in de allerlaatste seconde de beker, Den Haag blijft met lege handen achter.

In de eredivisiecompetitie eindigt Kemphanen na 28 wedstrijden met wisselende resultaten op de 6e plaats met 44 punten, 15 winstpartijen (waarvan 2 in overtime) en 13 verliespartijen. Meest opvallend was de 6 - 1 overwinning in de derby tegen 'aartsrivaal', het tot dan toe onverslaanbaar geachte, Tilburg Trappers. De kleine maar razendsnelle Andrew Shembri, die in de tweede helft van het seizoen Kemphanen is komen versterken, groeit uit tot de held met 2 goals.

De bijna 'stunt'

In de play-off's is, het als 3e geëindigde, Tilburg Trappers weer de tegenstander. Een hele uitdaging zeker omdat Tilburg door zijn positie op de ranglijst start met thuisvoordeel. In de eerste wedstrijd laat Kemphanen in een spectaculaire wedstrijd heel ijshockeyminnend Tilburg het beste spel van het seizoen zien én... wint deze thriller onder het toeziend oog van 2400 Tilburgers en een kleine 100 Kemphanenfans met 3 - 5.

Helaas kwam Trappers, dat voor de tweede wedstrijd met een betere instelling het ijs op kwam, gelijk in de best of three. Kemphanen speelt in een bomvol ijssportcentrum om niet te verliezen en Tilburg kwam om te winnen, de laatste tactiek was beduidend de betere. Tilburg wint met 2 - 6 en dwong daarmee een derde wedstrijd af.

Ook in de derde wedstrijd is Eindhoven Kemphanen een zware kluif voor Trappers, halverwege de 1e periode komt Trappers op voorsprong. In de tweede periode wordt de wedstrijd een stuk aantrekkelijker, na acht minuten komt Eindhoven op gelijke hoogte. De gelijkmaker is niet onverdiend want de Kemphanen komen sterk voor de dag net als in de eerste wedstrijd van deze serie. Eindhoven kan niet lang genieten van de gelijke stand. Achttien second later ligt de puck aan de andere kant namelijk weer in het net. 

Het cruciale moment van deze wedstrijd vindt plaats vier minuten voor het einde van de tweede periode. Eindhoven mag met vier spelers tegen twee Tilburgse verdediger op het Tilburgse doel afgaan maar slaagt er niet in te profiteren. In de daaropvolgende break scoort Tilburg de dodelijke 3-1. De wedstrijd lijkt acht minuten voor tijd definitief beslist te zijn. Wederom is het Peter van de Biezen die raakschiet, 4-1. 

Eindhoven geeft zich niet gewonnen waardoor er een hectische en vooral spannende slotfase volgt. Yuri Kuzmenkov schiet in de 56e minuut raak voor de 4-2. Anderhalve minuut voor tijd is het weer een verdediger die trefzeker is voor Eindhoven. Coach Leo van den Thillart haalt de goalie vroeg naar de kant omdat er een Trapper op de strafbank zit. Die lef wordt beloond door Jeff Winchester die vanaf de blauwe lijn de 4-3 maakt. Verder zou Eindhoven echter niet komen. In de laatste minuut is het Daryl Bat die het seizoen van Eindhoven beëindigd, vanaf de rode lijn plaatst hij de puck knap in het lege doel. Ondanks het 5-3 verlies kunnen de Kemphanen en de fans, met opgeheven hoofd, terugzien op een fantastisch play-off serie.

Tilburg Trappers bereikt uiteindelijk de finale maar wordt door Nijmegen Devils, dat zich in vijf moeizame wedstrijden tegen Geleen plaatst voor de finale, in een clean sweep in de best-of-five verslagen. 

Seizoen 2010-2011

Voor het nieuwe seizoen heeft Kemphanen zich op alle fronten versterkt en de goede veelal Nederlandse basis van vorig jaar weten te behouden, de ambities liegen er dan ook niet om: 'meestrijden op het allerhoogste niveau in alle competities' en 'minimaal één finale voor Eindhoven Kemphanen'. Als het aan de fans ligt: 'de bekerfinale in Eindhoven', tegen wie... Tilburg natuurlijk. In het laatste weekend van september gaat de competitie van start, wij van de kemphanenfan zijn er klaar voor!

AddThis Social Bookmark Button
 

Disclaimer

Internet

Gepubliceerde informatie op internet (www.kemphanenfan.nl) is uitsluitend bedoeld ter inzage. Er berust copyright van Kemphanenfan.nl op alle documenten van de vernoemde webpagina's.

Zonder nadrukkelijke toestemming van Kemphanenfan.nl is het doorgeven en gebruiken van deze informatie voor andere dan niet-commerciële doeleinden nadrukkelijk verboden.

Copyright en correspondentieadres

www.kemphanenfan.nl
E-mail: info@kemphanenfan.nl