IJssportcentrum Eindhoven

Thuis van Kemphanen

De thuiswedstrijden van de Eindhoven Kemphanen vinden plaats in het IJssportcentrum Eindhoven.

IJssportcentrum Eindhoven is het nationale wedstrijd- en trainingscentrum voor het Nederlands IJshockey (Centrum voor Topsport en Onderwijs). Ook functioneert het ijssportcentrum als het regionaal trainingscentrum voor het langebaanschaatsen in het zuiden van Nederland. IJssportcentrum Eindhoven beschikt over drie mooie schaatsbanen. De 400-meterbaan is 400 bij 12 meter en is semi-overdekt. De ijshockeybaan is 30 bij 60 meter en bovendien heerlijk verwarmd. De trainingsbaan van 30 bij 60 meter wordt het meest gebruikt door scholen en verenigingen. 

Tijdens het seizoen is grand café 't Schaetshuys, 'supporter van de Kemphanenfan' geopend om de gasten die gebruik maken van de ijsfaciliteiten van het IJssportcentrum Eindhoven te voorzien van een drankje, een hapje of een heerlijke maaltijd. Vanuit het grand café heb je een schitterend uitzicht op zowel de ijshockeybaan als op de 400-meterbaan.

Het ijssportcentrum maakt deel uit van de Genneper Parken, dat grenst aan de randweg N2. Met de auto neem je vanaf deze randweg Turnhout/Venlo afrit 33, Waalre/Valkenswaard en volgt daarna 'Genneper Parken'. Na ongeveer 500 meter ga je bij de eerste verkeerslichten linksaf. Je komt dan vanzelf uit bij de ruime, gratis parkeerplaats in het hart van het gebied. IJssportcentrum Eindhoven ligt op loopafstand van deze parkeerplaats. Tip: parkeer nooit voor het ijssportcentrum, daar geldt een parkeerverbod en er worden daarom regelmatig bonnen uitgedeeld!

Hoe wordt de ijsvloer gemaakt

Om een ijsvloer te maken, is een koelinstallatie, koelmiddel en veel water nodig. De 400 meterbaan wordt gekoeld met ammoniak en de ijshockeybaan wordt gekoeld met glycol. Als eerste wordt het koelmiddel door de buizen, die in de vloer liggen, gepompt. Wanneer de ijsvloer de 4 à 5 graden celsius heeft bereikt, wordt er water op gespoten.

Als de ijsvloer helemaal nat is, wordt er gewacht totdat het water aanvriest. Dit duurt ongeveer twee dagen zodat er een laag ijs van 1 centimeter op de ijsvloer ligt. Vervolgens wordt deze ijslaag wit gemaakt met krijt (het krijt wordt opgelost in water en vervolgens als witte verf op de ijslaag gespoten). Over deze krijtlaag wordt weer een dun laagje water gespoten wat ook weer opvriest tot ijs. Vervolgens worden op de 400 meter baan de wedstrijdlijnen (o.a. start en finischlijnen) en op de binnenbaan de ijshockeylijnen, op het ijs geplakt. Daarna gaat de opbouw van de ijsvloer verder door hier opnieuw laagjes water op te spuiten. Dit wordt herhaald totdat er na ongeveer een week voldoende ijs op de vloer ligt (ongeveer 3 centimeter) zodat erop geschaatst kan worden. 

Om een idee te geven: het koelvermogen dat er op de ijsbaan nodig is om de drie ijsbanen draaiende te houden, komt overeen met 1830 koelkasten (zoals bij jouw thuis in de keuken).

Gerrit Christiaans, ijsmeester IJssportcentrum Eindhoven 

 

Praktische info:

Adres: Antoon Coolenlaan 3
Postcode / plaats: 5644 RX Eindhoven
Telefoon: 040 238 12 00
Fax: 040 251 73 54
E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Website: http://www.ijssportcentrum.nl

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 

Disclaimer

Internet

Gepubliceerde informatie op internet (www.kemphanenfan.nl) is uitsluitend bedoeld ter inzage. Er berust copyright van Kemphanenfan.nl op alle documenten van de vernoemde webpagina's.

Zonder nadrukkelijke toestemming van Kemphanenfan.nl is het doorgeven en gebruiken van deze informatie voor andere dan niet-commerciële doeleinden nadrukkelijk verboden.

Copyright en correspondentieadres

www.kemphanenfan.nl
E-mail: info@kemphanenfan.nl